Skulpturværksted

SKULPTUR VÆRKSTED

ANNE FONNESBECH
Anne bor i Sindal og har sommerhus i Tversted. Sammen med sin mand Svend har hun tre børn og to børnebørn. Anne er lærer og studievejleder på Hjørring Gymnasium og bruger meget af sin fritid på kunst. Hun elsker at være i naturen, nyder at bade og at sejle kajak.

Anne har lært at lave skulpturer hos Poul Winther Pedersen (Phuzzy) i Hjørring og hos Thomas Andersson på Århus Kunstakademi / Skulpturskolen. Hun har lært at male hos Noëlla Roos, Mirela Traistaru, Kirsten Brøndum m.fl., men har ikke malet i et stykke tid.

En skulptur skal både være dynamisk og statisk. Man skal kunne gå rundt om den, røre ved den, vende og dreje den og opleve noget nyt undervejs, men samtidig skal skulpturen hænge sammen i en helhed, uanset hvilken vinkel, man ser den fra.
– Anne Fonnesbech

DET SKER I SKULPTURVÆRKSTEDET
Først og fremmest laver Anne skulpturer i ler og i bronze. Det er typisk menneskeskikkelser, fordi hun er fascineret af den måde, menneskekroppen fylder rummet ud på. Anne startede med at lave lerskulpturer i 1999, og bronzeskulpturer har hun lavet siden 2012.

Enkelheden er vigtig for hende. Det er linjerne og stramheden i figuren, der giver den liv og som skaber dynamik i rummet omkring den. Detaljen er for hende bare et forstyrrende element. Det vigtigste for Anne er derfor linjer og former.

Linjerne i figuren signalerer mange forskellige menneskelige følelser. Kropssproget, især ryggen, skuldrene og hovedets hældning, lægger op til en personlig fortolkning hos den, der betragter skulpturen. Ansigtet er anonymt: ingen detaljer, kun form.

DET SPECIELLE VED ANNES HÅNDVÆRK
Annes vigtigste arbejdsredskab er hendes fingre. Derudover bruger hun kun få og enkle redskaber til at forme skulpturen med.

Lerskulpturerne bygges op i ler, tørres grundigt og brændes ved 1020 grader. Når skulpturen er brændt, efterbehandler Anne den oftest med mørk lakbejdse for at understrege enkelheden.

Det er en mere kompliceret proces at lave bronzeskulpturer. Anne former først skulpturen i voks og i let brændbare materialer. Derefter laver hun en form af keramisk materiale uden på skulpturen. Når formen er færdig, brænder hun voksen og det brændbare materiale ud, så den keramiske form bliver hul. Den keramiske form opvarmes, før der hældes flydende bronze i. Det er et spændende øjeblik, når formen slås i stykker og den nystøbte bronzefigur kommer frem. Derefter skal bronzeskulpturen renses, slibes, pudses og sættes på en granitsokkel.

ANNES INSPIRATIONSKILDER
Lerskulpturerne er især inspireret af de franske billedhuggere Maillol og Rodin, men også af fotografier, fx af Ruth Bernard. Anne bliver også meget inspireret af malerier og croquistegninger.

De høje, tynde bronzefigurer tager udgangspunkt i den antikke, etruskiske figur “L’ombra della Sera”, men ofte udvikler skulpturens linjer sig spontant under arbejdet med voksen.

Kontakt
Anne Fonnesbech
Telefon: 20284685

Mail: mail@annefonnesbech.dk
Facebook: artfonnesbech
Instagram: artfonnesbech